2011. szeptember 27., kedd

A vérhigítóról...

Többekkel levelezek privát e-mailben is, ez nem titok... többen írtátok már, hogy Clexant, vagy egyéb vérhigítót kaptok a lombikhoz Ti is, ezért gondoltam leírom azt, ami fölött esetleg sokszor átsiklik a rutin szerű egészségügyi ellátás.
A kivizsgálásunk idején a vérhigító (Clexane) alkalmazását különösen támogatta a hematológus professzor akinél voltunk. Mikor átbeszéltük a Clexan használatának módját, felhívta a figyelmemet, hogy amennyiben a lombik után, kb 3-4 hét Clexan alkalmazást követően nem végeznek erre irányuló vérvizsgálatot, abban az esetben mindenképpen jelentkezzek nála, és ő csináltat néhány tesztet.
Amennyiben a vérhigítás folyamatosan hosszú ideig tart, úgy havonta minimum egyszer vérvizsgálatra kell menni, hogy ellenőrizni lehessen a vérlemezkék számát, állapotát. Komoly problémákat is lehet vele okozni, belső, nyálkahártya vérzés, stb, ha kontrollálatlan marad ez a dolog. ("Szép" neve van a betegségnek, ami leggyakrabban előfordulhat:Thrombocytopenia). Azt mondta Professzor Úr, hogy nem hirtelen jelentkező problémákat okoz a folyamatos, hosszú távú vérhigítás, hanem lassan, folyamatában kialakuló gondokat, viszont ha 3-4 hetente ellenőrzik, már azonnal észrevehetők az első jelek és ha akkor beavatkoznak, nem lesz gond.
Én már voltam egyszer 4 hét Clexan használat után, és  minden rendben volt, így lehet tovább használni. Következő kontroll 2 hét múlva lesz!
Kisbabát váróknak fokozottan oda kell figyelni erre, mert a babára is komoly hatása lehet! És ugye a stimulációkor kezdjük el használni, és a várandósság 4. hónapjáig mindenképpen szúrni kell, de van hogy tovább is - ez kifejezetten hosszú távú használatnak mondható.

3 megjegyzés:

  1. 1000-szer ritkább a trombocytopénia LMWH kezeléskor, mint a hagyományos heparin alkalmazásánál.
    Extrém ritka terheseknél a trombocytopénia (LMWH nem kötődik a trombocyták 4. faktorához)
    Viszont antiFXa aktivitást érdemes legalább havonta nézetni!

    VálaszTörlés
  2. Ircsi!
    Köszi...na, akkor majd ezt is jól megnézem milyen lett...csekkolt a hematológus mindent, csak nincs még nálam a lelet. Telefonon beszéltük meg :)

    VálaszTörlés
  3. Már izgulok ám nagyon (helyetted is!)! :))) Várom a holnapi jó híreket, a képet stb. :)

    Norwell

    VálaszTörlés